Cruiseschepen

Four Seasons Yachts

Ter ere van de lancering van Four Seasons Yachts is Onderneming & Kunst gevraagd om een exclusief kunstwerk te ontwikkelen voor hooggewaardeerde klanten van Four Seasons. In een speciaal ontworpen enveloppe ontvingen deze gasten een werk van de kunstenaar Jason Brooks (Verenigd Koninkrijk) en werd aan hen het Four Seasons Yachts aanbod geïntroduceerd.

Het schip telt 95 suites en zal varen in de Mediterrane en het Caribisch gebied. De eerste cruise voor gasten staat gepland op 25 januari 2026.

Ritz-Carlton Yacht Collection – Ilma en Luminara

Ritz-Carlton Yacht Collection – Ilma en Luminara

De Ritz-Carlton Yacht Collection zal in 2024 en 2025 haar vloot uitbreiden. De volgende generatie superjachten, Ilma en Luminara, biedt nieuwe mogelijkheden om de levensstijl van The Ritz-Carlton en de ongedwongen vrijheid van een jacht te ervaren.

Met de hoogste verhouding van ruimte per gast op zee, zal elk superjacht beschikken over 228 suites, allemaal met een eigen terras, waaronder twee ruime nieuwe categorieën suites van maximaal 100 vierkante meter.

Onderneming & Kunst zal aan boord van beide schepen de kunstcollectie samen stellen.

The Ritz-Carlton Yacht Collection – Evrima

The Ritz-Carlton Yacht Collection – Evrima

Onderneming & Kunst kreeg de opdracht om een ​​indrukwekkend kunstprogramma en een permanente collectie kunst aan boord samen te stellen voor Evrima, het eerste superjacht van Ritz-Carlton Yacht Collection.

Evrima meet 190 meter, biedt plaats aan maximaal 298 gasten en beschikt over 149 suites, elk met een eigen terras. De ervaring aan boord weerspiegelt de ongedwongen elegantie en het ongeëvenaarde niveau van individuele gastenservice waarvoor het iconische merk wordt erkend.

Op 15 oktober 2022 voer Evrima voor het eerst met passagiers.

Cunard – Queen Elizabeth 2 en Queen Mary 2

Cunard – Queen Elizabeth 2 en Queen Mary 2

Nadat Onderneming & Kunst in 2000 al betrokken was bij de refit van de Queen Elizabeth 2, kreeg het bureau in 2001 de prestigieuze opdracht van Cunard om de volledige kunstcollectie van het nieuwe vlaggeschip, de Queen Mary 2 te leveren. Honderden kunstenaars uit vele landen maakten speciaal voor dit schip kunstwerken, onder wie Barbara Broekman (wandtapijt), Menno Jonker (glas), Ans Hey (sculpturen), John McKenna (brons relief) en Michael Binkley (sculpturen).

Onderneming & Kunst was verantwoordelijk voor de selectie van alle kunstenaars, voor het begeleiden van de opdrachten, het transport van de kunstwerken naar de werf in St. Nazère in Frankrijk en de begeleiding van het installeren van de gehele kunstcollectie.

Holland America Line – 10 schepen

Holland America Line – 10 schepen

In opdracht van het Utrechtse binnenhuisarchitecten- bureau VFD, heeft Onderneming & Kunst geheel of gedeeltelijk de kunstcollecties verzorgd van 10 schepen van de Holland America Line: de Rijndam III, de Veendam IV, de Rotterdam VI, de Volendam III, de Zaandam III, de Amsterdam III, de Prinsendam, de Statendam V, de Zuiderdam II en de Oosterdam.

Honderden Nederlandse en buitenlandse kunstenaars hebben voor deze schepen speciale werken in opdracht gemaakt, zowel voor de openbare ruimtes  als voor de luxe suites en hutten.

P&O Ferries

P&O Ferries

De twee P&O cruiseferries die de route Rotterdam-Europoort – Hull bevaren, de Pride of Rotterdam en de Pride of Hull, zijn beide in 2001 door Onderneming & Kunst geheel van kunstwerken voorzien.

Onderneming & Kunst was hier voor het eerst verantwoordelijk voor de volledige organisatie, van selectie van kunstenaars en vervaardiging tot transport en installatie van de kunstwerken aan boord.

Ruim 20 Nederlandse en Britse kunstenaars vervaardigden werken voor deze twee schepen. Onder hen Barbara Broekman, Titia Ex, Jan Hendrix en de Britten Tim Maguire en Matthew Radford.

Viking Line – Viking Xpress

Viking Line – Viking Xpress

In opdracht van Tillberg architecten uit Zweden leverde Onderneming & Kunst in 2007 kunstwerken voor diverse ruimtes aan boord van de nieuwe ferry Viking Xpress.

Voor de lounge werden foto’s uitgezocht van historische zeilschepen. De Conference Room werd verder aangekleed met fotocollages gemaakt van Miami, die achter epoxy werden ingelijst. Tot slot werd voor het Kids Buffet door dezelfde kunstenaar een tegeltableau ontworpen.