Projecten

Citi Corp

In 2008 adviseerde Onderneming & Kunst Citi Corp Schiphol bij de aankoop van kunstwerken voor vergaderruimtes en gang. Voor twee vergaderzalen werden werken aangekocht van Bernard de Wolff en voor de gang werd een fotocollage van Amsterdam door Nissim Men uitgezocht.

Kunstcollectie Sultanaat Oman

Kunstcollectie Sultanaat Oman

Ruim vijftien jaar levert Onderneming & Kunst regelmatig schilderijen aan het Sultanaat van Oman. In opdracht van Royal Courts Oman maken in wildlife en natuur gespecialiseerde Nederlandse, Engelse en Duitse kunstenaars schilderijen en aquarellen.

Belangrijke onderwerpen zijn onder meer landschappen en Omaanse wilde dieren, zoals de oryx, de Arabische luipaard en gazellen in de prachtige Omaanse natuur. Ook Arabische paarden, kamelen en Omaanse forten behoren tot de gevraagde onderwerpen. De schilderijen zijn bestemd voor paleizen en overheidsgebouwen in heel Oman.

Inmiddels hebben bijna 20 kunstenaars ruim 200 kunstwerken voor Oman gecreëerd, op basis van uit Oman opgestuurd fotomateriaal van landschappen, forten en wilde dieren.

Sluisbuurt Sessies Zuiderkerk

Sluisbuurt Sessies Zuiderkerk

Op 4 en 5 juni 2018 stond de Zuiderkerk  in het teken van de toekomstige Sluisbuurt op het Zeeburgereiland. Tijdens de Sluisbuurt Sessies zijn workshops gehouden met experts uit verschillende disciplines.  Als primeur was voor het eerst de Sluisbuurt-maquette te bezichtigen. Onderneming & Kunst tekende voor de organisatie.

Maquette

Op 4 juni is voor het eerst een 3 x 7 meter grote maquette getoond van de toekomstige Sluisbuurt. De maquette beslaat het gebied rondom het IJ, van het Centraal Station tot het Steigereiland op IJburg, inclusief een deel van Waterland. De maquette op schaal 1:1000 laat zien hoe de Sluisbuurt zich verhoudt tot de directe omgeving en geeft een impressie van hoe de buurt eruit kan gaan zien.

Rondom de maquette werd de geschiedenis van de stedelijke ontwikkeling van de omgeving getoond. Bezoekers konden een impressie krijgen van de toekomstplannen voor de buurt. 

Sluisbuurt-sessies

De maquette vormde het uitgangspunt voor de  Sluisbuurt-sessies. Dit waren inhoudelijke werksessies van het projectteam waarbij een breed scala aan onderwerpen van de Sluisbuurt aan bod kwam, zoals: groen en ecologie, technologie en mobiliteit, wonen en werken, duurzaamheid en de mogelijkheden voor tijdelijke initiatieven. Met de uitkomsten van de workshops gaat het projectteam de plannen voor de Sluisbuurt verder uitwerken.

Ontzameling kunstcollectie en Kunstveiling NIBC

Ontzameling kunstcollectie en Kunstveiling NIBC

Voor haar relatie NIBC in Den Haag heeft Onderneming & Kunst in 2016 een zeer succesvolle kunstveiling georganiseerd onder de medewerkers. Ruim 250 kunstwerken vonden hun weg naar een nieuwe eigenaar. Als gevolg van herinrichting van de gebouwen had NIBC geen plaats meer voor de in de loop der jaren gegroeide kunstcollectie. Na de veiling is nog een flink aantal kunstwerken openbaar geveild bij een veilinghuis.

Onderneming & Kunst assisteert in Den Haag bij het beheer van de kunstcollectie. In mei 2010 werd een kunstveiling georganiseerd voor het personeel van de bank. Het veilingaanbod omvatte alle posters uit de collectie en een deel van de kunstcollectie dat overtollig was geworden. De veiling vond plaats in de binnentuin van het pand en was een groot succes. Vrijwel alle objecten vonden een gelukkige nieuwe eigenaar. De opbrengst van de veiling ging naar een goed doel. De veiling werd vakkundig geleid door veilingmeester Herman Peerdeman, van veilinghuis Peerdeman uit Utrecht.

Kunst voor The Address hotel in Dubai

Kunst voor The Address hotel in Dubai

Via de firma Wara uit Heemskerk heeft Onderneming & Kunst in 2008 een opdracht ontvangen voor de decoratie van The Address hotel in Dubai. De opdracht is uitgevoerd door een Nederlandse kunstenaar die gespecialiseerd is in het werken met natuurlijke materialen, zoals drijfhout, schelpen en kiezelstenen. Voor het hotel werden zes grote werken gemaakt die vaak uit diverse panelen bestonden.

Expositie en symposium over Oman

Expositie en symposium over Oman

Oman in schilderijen: cultuur, natuur en dierenleven

De expositie in Museum het Geelvinck Hinlopen Huis, die daarna is doorgereisd naar het Intercontinental Hotel in Muscat, en het Beit al Baranda-museum Oman, is een eerbetoon aan de ongerepte natuur en de gastvrijheid van de mensen in Oman, die met recht trots zijn op een land dat pas recentelijk ontdekt is door de rest van de wereld.

Zes van de kunstenaars die via Onderneming & Kunst sinds 2007 voor Royal Estates Affairs of Oman schilderijen maken, hebben voor deze expositie nieuwe werken gemaakt, zodat het grote publiek in Nederland en Oman ook de kans krijgt hun werk te leren kennen.

Lees een artikel over de expositie in de Tribute of Oman

Op woensdag 16 oktober werd in het Geelvinck Hinlopen huis in Amsterdam een symposium gehouden getiteld ‘Cultuur en ondernemen in Oman’.

Sprekers waren:

  • Erik Hermida, directeur Onderneming & Kunst
  • Gazizah Bahmany, Adviseur Internationaal Ondernemen van NL EVD Internationaal, onderdeel van AgentschapNL.
  • Jurn Buisman en Dunya Verwey – Geelvinck Hinlopen Huis
  • Peter van Ees – Stichting Netherlands Oman Foundation
  • Thomas Milo – Decotype (Designers of Computer Typography)
Symposium “Great Expectations”

Symposium “Great Expectations”

In november 2007 organiseerde Onderneming & Kunst in het hoofdkantoor van ING Bank in Amsterdam een symposium getiteld: Great Expectations – art and opportunities in the United Arab Emirates.

Onder de sprekers waren Rita Aoun-Abdo, Art and Cultural Advisor of the Abu Dhabi Tourism Development & Investment Company die sprak over het Cultural District on Saadiyat Island (a.o. Louvre en Guggenheim museum) en Bruno Maquart, Director-General, Agence France-Muséums over het Louvre Abu Dhabi.

Ministerie van Justitie

Ministerie van Justitie

Ministerie van Justitie, Den Haag, 1996/2002

Het Ministerie van Justitie in Den Haag begint in 1996 met de aankoop van kunstwerken. Een kunstcommissie, geadviseerd door Onderneming & Kunst, formuleert de wensen en prioriteiten. Allereerst worden de lifthallen in de twintig verdiepingen tellende hoogbouw aan de Schedeldoekshaven in Den Haag elk voorzien van een origineel werk op papier van evenzovele Nederlandse kunstenaars.

Als een verbouwing plaatsvindt in de gang waar de Minister en de hoogste ambtenaren zetelen, wordt begonnen met de aanleg van een collectie kleine objecten van in totaal 43 Nederlandse kunstenaars. Uitgangspunt hierbij is de vorming van een visueel interessante en harmonieuze collectie, waarin uiteenlopende technieken en stijlen aan bod zullen komen. De collectie, ondergebracht in zeven ingebouwde vitrines, omvat werken van uiteenlopende materialen, zoals brons, steen, keramiek, glas, hout en kunststof. Daarnaast wordt een drietal schilderijen aangekocht van de hand van gerenommeerde schilders Jef Diederen en Ger Lataster.

Voor de ontvangsthal worden in 2002 objecten aangekocht van Joost van Santen, Nicolas Dings en Janine Schimkat. Ook andere afdelingen van het Ministerie van Justitie zijn inmiddels voorzien van grafiek en schilderijen.

Kema Quality BV

Kema Quality BV

Arnhem, 2001

Het betrekken van nieuwe kantoren in Arnhem is in 2001 aanleiding voor Kema een collectie eigentijdse grafiek om contact te zoeken met Onderneming & Kunst. Het bedrijf wil het kantoor aankleden met een collectie eigentijdse grafiek en werk op papier. De voor dit doel opgerichte kunstcommissie van het bedrijf maakt een keuze uit een voorselectie van Onderneming & Kunst, waarna werknemers zelf een keuze uit de collectie mogen maken voor hun eigen werkruimte.

Enige tijd later wordt Onderneming & Kunst nogmaals uitgenodigd voor een presentatie van grafiek en werk op papier. In totaal heeft Kema inmiddels 72 stuks grafiek, 17 originele werken op papier en drie glasobjecten aangekocht van 43 verschillende kunstenaars.

Vastgoed 55

Vastgoed 55

De komende overgang van gulden naar Euro is in 2000 de aanleiding voor Vastgoed 55 om, via Onderneming & Kunst, textielkunstenaar Barbara Broekman te vragen om een monumentaal wandtapijt te ontwerpen voor een pand aan het Singel in Amsterdam. Het pand biedt huisvesting aan verschillende financiële instellingen zoals Fortis Bank, de Stichting Toezicht Effectenverkeer en de Werkgeversvereniging voor het Bankwezen.

Broekman ontwierp voor Vastgoed 55 een wandtapijt dat bestaat uit een gelaagde compositie, samengesteld uit details van bankbiljetten van Europese landen die de Euro in 2001 invoeren. Zo zijn bijvoorbeeld de Nederlandse vuurtoren en zonnebloem te herkennen, evenals de Franse Petit Prince en het Portugese koopvaardijschip. Daarnaast zorgen de grafische patronen van de Nederlandse bankbiljettenontwerper Jaap Drupsteen voor onderlinge samenhang. De schoonheid en eigen identiteit van de uiteenlopende biljetten, die op het punt stonden te verdwijnen, worden in het kunstwerk benadrukt.

Kunst voor Forbo Krommenie

Kunst voor Forbo Krommenie

Linoleumfabrikant Forbo Krommenie koopt regelmatig linoleumsneden van Nederlandse kunstenaars aan via Onderneming & Kunst, om te gebruiken als relatiegeschenk.

In 1999 organiseerde Onderneming & Kunst in opdracht van Forbo een succesvolle tentoonstelling over de 100-jarige geschiedenis van de linoleumsnede in het Cobra Museum, met werken van Kandinsky, Picasso, Corneille en vele andere bekende en minder bekende kunstenaars.

Heineken

Heineken

Amsterdam, 2000

Heineken heeft in haar lange bestaan een omvangrijk historisch archief opgebouwd. In 2000 ontwikkelde Onderneming & Kunst een plan om het volledige archief te herschikken en digitaal toegankelijk te maken.

Naast diverse brouwerijattributen beslaat de collectie een grote verzameling historisch reclamemateriaal, oude foto’s, glazen, flessen, etiketten, etcetera. In totaal gaat het om ca. 18.000 verschillende objecten. In de loop der jaren is de structuur van dit archief echter verloren gegaan en raakte de collectie verspreid over diverse locaties.

Binnen een jaar werd elk object uit het archief geïdentificeerd, schoongemaakt, gefotografeerd en beschreven alvorens te worden opgeborgen in een geheel vernieuwde archiefruimte. Alle objecten zijn verzameld in “The Museum System”, waardoor het grootste deel van de collectie tot op de dag van vandaag online beschikbaar is.

Peter Stuyvesant Stichting

Peter Stuyvesant Stichting

De Peter Stuyvesant Stichting bezit de oudste en meest gerenommeerde bedrijfskunstcollectie in Nederland. Het kantoor van BATCO in Amsterdam Buitenveldert, waar een groot deel van de collectie te zien is, heeft zelfs een officiële museumstatus. In de fabriekshal in Zevenaar hangen, boven de sigarettenmachines, sinds jaar en dag monumentale kunstwerken van internationale kunstenaars.

In 1991 en 1992 is Erik Hermida als executive advisor van de Peter Stuyvesant Stichting verantwoordelijk voor de organisatie van exposities van werken uit de collectie in het Stedelijk Museum in Amsterdam, de Fundació Juan Miró in Barcelona en La Lonja in Zaragoza en Valencia, Spanje. Daarnaast verzorgde Liesbeth Hemelrijk de kunstenaarsbiografieën voor de catalogus ‘Kunst werkt/Art works – Internationale moderne kunst in de industriële werkomgeving, een meer dan 30-jaar durend experiment.