Tentoonstellingen

Modern Art from Russia and the Netherlands

De expositie ‘Modern Art from Russia and the Netherlands’ werd georganiseerd door Onderneming & Kunst in het kader van de Peter de Grote Manifestatie, op verzoek van het Nederlandse Ministerie van Buitenlandse Zaken en in samenwerking met het Nederlandse consulaat in St. Petersburg en de ambassade in Moskou.

Een Russische en een Nederlandse bank tonen gezamenlijk een deel van hun collectie contemporaine kunstwerken in de Manege in St. Petersburg. Enkele maanden later vindt op deze expositie een uitgebreider vervolg plaats in Moskou.

In deze catalogus is onder meer werk opgenomen van Karel Willink, Piet Sebens en Matthijs Röling.

Manege, St. Petersburg, 1996/1997

Discover Rembrandt – His Life and All His Paintings

Discover Rembrandt – His Life and All His Paintings

Van 6 juli tot en met 1 september 2019 vond in RAI Amsterdam de expositie ‘Discover Rembrandt – His Life and All his Paintings’ plaats, geproduceerd door Onderneming & Kunst. Tijdens de tentoonstelling waren alle 350 schilderijen van Rembrandt te bewonderen.

Een must voor alle Rembrandt liefhebbers uit binnen- en buitenland!

Met behulp van de nieuwste technieken en de onuitputtelijke kennis van professor Ernst van de Wetering zijn alle schilderijen van Rembrandt digitaal teruggebracht naar hun originele staat, zoals ze ooit het atelier van de schilder verlieten. Elke periode in Rembrandts leven en werk wordt beschreven en tot leven gebracht aan de hand van de schilderijen.

Hoogtepunt van de tentoonstelling is de Nachtwacht, die in zijn oorspronkelijke staat is gereproduceerd, inclusief het gedeelte dat in 1715 werd afgesneden om te passen op de nieuwe locatie in het stadhuis, nu het Koninklijk Paleis op de Dam.

Zie voor meer informatie: discoverrembrandt.com

Vakmanschap is Meesterschap – 4 eeuwen Grolsch

Vakmanschap is Meesterschap – 4 eeuwen Grolsch

Tentoonstelling en publicatie over de geschiedenis van het biermerk Grolsch, waarbij de geschiedenis van het bierbrouwen van de prehistorie tot aan het heden onder de loep werd genomen.

Beurs van Berlage, Amsterdam, 2004

Van Kandinsky tot Corneille – linoleum in de kunst van de 20ste eeuw

Van Kandinsky tot Corneille – linoleum in de kunst van de 20ste eeuw

Ter gelegenheid van het 100-jarig bestaan van Forbo Krommenie organiseerde Onderneming & Kunst een expositie met publicatie over het gebruik van linoleum door kunstenaars vanaf het begin van de 20ste eeuw. Kunstenaars als Kandinsky, Picasso en Escher gebruikten linoleum om prachtige linosneden te maken. Hedendaagse kunstenaars gebruiken het materiaal nog steeds, nu ook om objecten mee te creëren. Van concept tot inrichting was de organisatie in handen van Onderneming & Kunst.

Cobra Museum, Amstelveen, 1999-2000

Bugatti – auto’s, beelden en meubels van de familie Bugatti

Bugatti – auto’s, beelden en meubels van de familie Bugatti

Tentoonstelling en publicatie over de vier beroemde leden van de familie Bugatti: grootvader Carlo Bugatti, een bekend meubelontwerper, vader en zoon Ettore en Jean Bugatti, die samen de fameuze auto’s ontwierpen en bouwden en tot slot Rembrandt Bugatti, gevierd beeldhouwer. Voorbeelden van het werk van de hele familie werden gezamenlijk tentoongesteld.

Beurs van Berlage, Amsterdam, 1988

Patrons of Art – Meetings and Dialogues

Patrons of Art – Meetings and Dialogues

Georganiseerd in samenwerking met de Maecenas Society, in het kader van de Peter de Grote Manifestatie, 1996/1997. ‘Patrons of Art – Meetings and Dialogues’ is een vervolg op de eerdere expositie van ING Bank en Stolichny Bank of Savings in St. Petersberg.

Van Nederlandse zijde namen ING Group, Nederlandse Gasunie N.V. en Shell Nederland B.V. deel aan deze expositie in het Pushkin Museum in Moskou. Aan Russische zijde deden Stolichny Bank of Savings, LUKoil, Crosna Bank en ook European Trade Bank mee.

Voor meer informatie over de bijbehorende catalogus, kunt u contact met ons opnemen via [email protected].

Pushkin Museum, Moskou, 1996/1997

Have a Nice Day! – Meer dan 100 jaar Coca-Cola geschiedenis

Have a Nice Day! – Meer dan 100 jaar Coca-Cola geschiedenis

In nauwe samenwerking met Coca-Cola geproduceerde tentoonstelling en publicatie over de geschiedenis van het bekendste merk op aarde. Met originele affiches, reclameborden en zelfs schilderijen van de befaamde ontwerper Haddon Sundblom, die voor Coca-Cola ook de kerstman heruitvond en wereldfaam bezorgde. 75.000 mensen bezochten de tentoonstelling.

Beurs van Berlage, Amsterdam, 1995/1996

Citroën – 75 jaar toekomst

Citroën – 75 jaar toekomst

In opdracht van bureau Brains Unlimited en in nauwe samenwerking met Citroën gemaakte tentoonstelling over de geschiedenis van dit eigenzinnige automerk. Met onder meer 10 befaamde auto’s, van de allereerste types tot en met een futuristisch model. Natuurlijk ontbraken de Traction Avant, de 2CV en de DS niet.

70.000 bezoekers genoten van de expositie.

Beurs van Berlage, Amsterdam, 1994

NetherArt

NetherArt

De reizende expositie ‘NetherArt’ toonde werk van tien kunstenaars die jong en “hot” waren in de jaren negentig, onder wie Siert Dallinga, Ab van Hanegem, Hewald Jongenelis, Rob Scholte en C.A. Wertheim. Het bindende element was hun fascinatie voor conceptueel realisme.

Voor meer informatie over de bijbehorende catalogus ‘NetherArt: A Dutch Response to the Nineties’, kunt u contact met ons opnemen via [email protected].

West-Indisch Huis, Amsterdam; Grey Art Gallery, New York; Chicago Cultural Center, Chicago; Malnychenko Gallery, Winnipeg, 1993

Mijne Heren, portretten uit het Nederlandse bedrijfsleven

Mijne Heren, portretten uit het Nederlandse bedrijfsleven

De tentoonstelling ‘Mijne Heren’ in Slot Zeist toonde vele portretten van ondernemers en directeuren, van de 18de eeuw tot het eind van de 20ste eeuw. Met portretten van onder anderen Jan Sluijters (Gerrit Heijn), Carel Willink (P.A. van Garderen, directeur van H. Albert de Bary & Co.) en Han van Meegeren (Prof. Ir. I.P. de Vooys, Akzo N.V.).

Voor meer informatie over de bijbehorende catalogus met artikelen over de algemene geschiedenis van het portret en het bedrijfsportret in het bijzonder, kunt u contact met ons opnemen via [email protected].

Slot Zeist, 1991

Modern Art travels East-West

Modern Art travels East-West

Na het succes van KunstZaken in Amsterdam organiseerde Onderneming & Kunst een vergelijkbare expositie van Nederlandse en Singaporese bedrijfscollecties ter gelegenheid van het 650-jarig bestaan van havenstad Rotterdam en het 25-jarig jubileum van de onafhankelijkheid van havenstad Singapore. Onder de deelnemende Nederlandse bedrijven waren Boekel de Nerée, Caldic, NMB Bank, Rabobank en Van Rietschoten & Houwens. De Nederlandse expositie ging nog door naar het Erasmushuis in Jakarta.

Voor meer informatie over de gelijknamige catalogus, kunt u contact met ons opnemen via [email protected].

WTC, Rotterdam; Empress Place Museum, Singapore; Erasmushuis, Jakarta, 1990

KunstZaken – 23 bedrijfscollecties in woord en beeld

KunstZaken – 23 bedrijfscollecties in woord en beeld

Onderneming & Kunst, toen nog een stichting, maakte een zeer succesvolle start met de expositie “KunstZaken” in de Beurs van Berlage te Amsterdam. 23 bedrijven toonden voor het eerst op een openbare locatie een deel van hun kunstcollectie.

De deelnemende bedrijven, waaronder NMB Bank, ABN Amro bank, Randstad Uitzendbureau en de Turmac Tobacco Company,  waren aangenaam verrast toen Hare Majesteit Koningin Beatrix bereid werd gevonden om de expositie te openen.

Beurs van Berlage, Amsterdam, 1988